פיזיותרפיה לספורטאים היא חלק בלתי נפרד מעולם הספורט המודרני. אם בעבר שחקנים ומאמנים הסתפקו בטיפולים בסיסיים של רופא, הרי שכיום הפיזיותרפיסט הוא שותף מרכזי בצוות המקצועי של כל קבוצת כדורסל תחרותית.
במאמר זו נכיר את עבודתו החשובה של הפיזיותרפיסט. מהן מטרות הטיפול, כיצד הפיזיותרפיסט מסייע כבר משלבי האימונים הראשוניים ועד לשיקום לאחר פציעה. מהם האמצעים בהם הוא נעזר כדי לשמור על הכושר של השחקנים. כיצד הוא מונע פציעות ובסופו של דבר – איך הוא דואג להביא את השחקנים להישגים הטובים ביותר.
מהו תפקידו של פיזיותרפיסט הספורט?
תפקידו של פיזיותרפיסט הספורט הוא רב-ממדי. התפקיד כולל מספר היבטים עיקריים: ראשית, מטרתו היא לשמור על בריאות הספורטאי ולמזער ככל האפשר נזקים מפציעות הקשורות לעומסי האימונים והמשחקים. שנית, הפיזיותרפיסט אחראי על אבחון וזיהוי מוקדם של פציעות של ספורטאי הקבוצה. אבחון בעיות חדשות ו(לעיתים יחד עם מאמן הכושר)ניהול העומס בו נתונים הספורטאים. כל זאת כמובן תוך התמקדות בחיזוק נקודות התורפה ושיפור הכוח, הגמישות והיציבה של השחקן.
פיזיותרפיה לספורטאים משתלבת בתוכניות אימון השחקנים וכך מאפשרת למנוע פציעות. היא מסייעת בפיתוח תוכניות אימונים מותאמות אישית. במקרה שכן התרחשה פציעה, פיזיותרפיסט הספורט משמש כאיש המפתח בשיקום. הפיזיותרפיסט דואג להחזיר את השחקן לכושר ולפעילות מלאה, תוך ניטור והתאמת תהליך השיקום באופן אישי.
כיצד פיזיותרפיה לספורטאים עוזרת במניעה ושיקום של פציעות?
פיזיותרפיסט הספורט נעזר במגוון כלים ושיטות טיפול כדי לסייע לספורטאים למנוע פציעות ולשקם לאחריהן:
מניעת פציעות – הפיזיותרפיסט מבצע אבחון אורתופדי ותשאול מקיף לכל שחקן. בהתאם לתוצאות, הוא בונה תוכנית טיפול מותאמת הכוללת תרגילי חיזוק, מתיחות לשרירים ורצועות, שיפור טווחי תנועה ויציבה. כך השחקן מונע עומס יתר ופציעות כמו קרעים ופריקות.
שיקום – לאחר פציעה, הפיזיותרפיסט מטפל באזור הפגוע באמצעות טיפול מנואלי, תרגילי כח, תרגול פרופריוספציה והדרכה לאימוני כדורסל מותאמים. בשלב מתקדם הוא עוזר לשחקן לחזור לאימונים ומשחקים תוך ניטור הסימפטומים.
רון מימון פיזיותרפיסט ספורט ומאמן כדורסל – מה היתרון של מאמן כדורסל שהוא גם פיזיותרפיסט?
מעבר למניעה ושיקום של פציעות, מטרתו הנוספת של הפיזיותרפיסט היא לייעל ולשפר את הביצועים הספורטיביים של השחקן.
האבחון נעשה באולם הכדורסל ובמרכז השיקום והספורט CONTACT – באמצעות ניתוח תנועתי מדוקדק (ביומכאני) של תבניות התנועה הספציפיות המתקיימות במהלך הקליעה לסל. כך רון יכול לזהות נקודות לשימור ולשיפור. לאחר מכן, בונה תוכנית אימונים אישית המתבססת על עקרונות הלמידה המוטורית הכוללת תרגילי חיזוק, שיווי משקל, קואורדינציה וגמישות – בדגש על שרירים ומפרקים רלוונטיים הפועלים בזמן פעולת הקליעה.
בנוסף, הפיזיותרפיסט עוזר בשיפור טכניקת הקליעה ויעילות תנועתית במהלך האימון עצמו. הוא מספק משוב בזמן אמת על ביצוע המיומנויות. יישום ההמלצות של הפיזיותרפיסט מאפשר כמובן שיפור מתמשך בביצועים של השחקן.
רון מימון כפיזיו שגם מאמן כדורסל בעל ראייה מקיפה וייחודית וזהו מכפיל כח משמעותי בעבודה עם כדורסלנים.
מתי כדאי לפנות לפיזיותרפיסט ספורט – לפני או אחרי פציעה?
ישנם מספר שלבים בהם מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט הספורט:
לפני פציעה – עוד בטרם התחלת פעילות ספורטיבית כדאי לעבור הערכה גופנית אצל הפיזיותרפיסט ולקבל הדרכה למניעת וצמצום סיכון לפציעות. בנוסף, במהלך אימונים סדירים, מומלץ לבצע מעקב תקופתי אחר מצב הגוף וקבלת תוכנית אימונים מותאמת.
לאחר פציעה – ברגע שאירעה פציעה יש להפנות באופן מידי לטיפול. גם אם מדובר בבעיה לכאורה קלה או שולית, אנו ממליצים להתייעץ. הפיזיותרפיסט יטפל בפציעה, ימנע החמרה ויקבע פרוטוקול לחזרה מהירה ובטוחה לפעילות.
כלומר – הפנייה לפיזיותרפיה צריכה להיות הן מונעת והן מטפלת, הן לפני והן אחרי פציעות. טיפול שוטף במקביל לאימונים ופעילות סדירה היא הדרך להפחית סיכונים ולשפר ההישגים.